Другият положителен резултат, съобщен на сутрешния брифинг на Националния оперативен щаб, е втора проба на вече потвърден случай. Касае се за пациента, който е под карантина в гр. Бяла Слатина, свързан с огнището в УМБАЛ "Св. Иван Рилски" в София. Бяха взети проби за изследване на него и съпругата му, като тя е с отрицателен резултат.

В днешния ден към МБАЛ „Христо Ботев“ АД Враца се транспортират пациенти с потвърдена коронавирусна инфекция от Дома за възрастни хора във видинското село Гара Орешец. Предвидено е настаняването им в помещенията на бившето Кардиологично отделение, където е осигурена изолация, осигурен е и отделен персонал. МБАЛ „Христо Ботев“ АД Враца разполага с достатъчно лични предпазни средства.

Във връзка със ситуацията в гр. Видин, вчера в Регионалната здравна инспекция е получено писмо от Министерство на здравеопазването за съдействие за намиране на решение във връзка с недостига на медицински специалисти за болница „Св. Петка“, гр.Видин. Изпратихме информацията до лечебните заведения от област Враца за обсъждане в спешен порядък на възможностите им да командироват лекари с определени специалности и до кметовете на общините в област Враца за евентуално командироване на медицински специалисти (мед.фелдшери и мед.сестри) от детско и училищно здравеопазване.

От инспекцията съобщиха, че лечебните заведения от област Враца нямат възможност да командироват лекари, но от страна на МБАЛ „Хр. Ботев“ АД гр. Враца и СБАЛПФЗ-Враца ЕООД е декларирана готовност за прием на пациенти от област Видин.

Медицинските специалисти от детското и училищно здравеопазване в община Оряхово дежурят по график на ГКПП Оряхово заедно с инспектори от РЗИ – Враца от първия ден, в който на Фериботния комплекс има граничен здравен контрол.

Останалите общини нямат възможност да командироват медицински лица от детските заведения и училищата, като са изтъкнати различни аргументи за това.

От Община Враца при допълнителна възможност ще се предприемат необходимите мерки за осигуряване на медицински лица за област Видин, като се изисква допълнителна информация, касаеща условията и начина на евентуалното командироване.