В тазгодишното, осмо издание на биеналето, участват четирима скулптори, представители на съвременното българско монументално изкуство. Съгласно статута на симпозиума, участниците в него творят на свободна тематика. Двама от тях са последен курс студенти и участват за първи път. Това са Катерина Чакърова от Лом, която е избрала темата „Сплотеността между хората“ за нейната скулптурата и Дилян Ангелов от Трявна, чието произведение е геометрична фигура, част от негова лична серия пластики.

Останалите двама автори участват за трета година. Теодосий Антонов от Монтана работи по пресъздаването на творбата на великия скулптор Микеланджело „Окото на Давид“, а Иван Стоянов от Ямбол е избрал за своя тема символа на любовта и приятелството - „Прегръдката“.

Осмият симпозиум по скулптура „Мездра 2022“ ще продължи от 15 до 30 юни. Изработените по време на биеналето творби остават собственост на град Мездра. Идеята е те да бъдат експонирани в зелените площи от подлеза на АК „Калето“ към автогарата в града.

По този начин ще продължи изграждането на Галерия от каменни пластики на открито в градската среда, която беше започната преди 18 години.