"В Габрово училищата излизат на ротационен принцип - 5, 6, 9 10 и 11 клас излизат на дистанционно обучение, като следващата седмица ще бъдат върнати обратно в училище. Тези мерки са предвидени за следващите две седмици", обясни министърът. Той уточни, че ако Габрово излезе от тъмночервената зона, учениците ще бъдат върнати в другия режим.

Министърът посочи като добър пример за ниска заболеваемост Враца, където има сравнително нисък дял на карантинираните ученици. Той уточни, че от три неща зависи какво ще се случи в училищата - как се спазват мерките в училище, как се спазват навън и колко хора са ваксинирани.

"Не говорим за пълно затваряне, а за ротационен принцип. Освен това, учениците от 1 до 4 клас, 7-ми и 12-ти ще бъдат в училище, подчерта той. По отношение на Габрово, министърът обясни, че въведената ротация има за цел жителите на града да се върнат към червената област и към нормален режим", допълни министърът.

Препоръчително за учителите остава носенето на маска и тестването всяка седмица.

"При учениците има варианти за щадящи тестове, но желание от родителите към момента няма. В момента, в който има съмнение за заразено дете, то трябва да бъде изтеглено от другите деца. От там вече се поема от РЗИ и се установява състоянието му", обясни министърът. Според него хората не искат да спазват тежки изисквания.

"Към момента аз съм дълбоко убеден, че населените места, в които се спазват мерките, ще учат на място, там където не се спазват, ще учат дистанционно", смята министърът. Той обясни, че след началото на учебната година се наблюдава задържане в броя на ваксинираните учители.

"Законът дава голяма свобода на университетите, нямам притеснения за тях, каза още министърът. Ректорите и деканите имат много голяма свобода как да действат", допълни проф. Денков.