„От името на целия екип на "Майчин център- гр.Мездра", благодарим от сърце на прекрасните Цветинка Стоянова и Стела Цветкова. Направихте специален деня за нашите потребители. Приказката за зайчето Звънчо и сънливеца Слипи, беше интересна и завладяваща детското внимание. А рисунките придружени с приказката завинаги ще красят стените в центъра! БЛАГОДАРИМ!“, написаха на официалната си страница в социалните мрежи от Майчиния център.

През 2023 г. изграденият Майчин център е помогнал на над 100 деца на възраст от 0 до 6 години и техните родители от ромски произход. Той е създаден по проект „Създаване на Майчини центрове за подобрено включване на уязвими групи в община Ботевград и община Мездра“ и реализиран съвместно от общините Ботевград и Мездра по Програма „Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи“, финансирана чрез Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г.

В него работят психолог, педагог, медиатор, социален работник и медицинска сестра. Всеки специалист допринася за изпълнението на предвидените образователни дейности в ранната детска възраст, прилагането на семейно-ориентирания подход в грижите за децата, като той е съобразен с нуждите от подкрепа на всяко семейство.

Освен основните навици за хигиена и хранене се работи и върху психическото здраве на децата и майките. Тази вид помощ се извършва и извън пределите на Майчиния център. Сред целевите групи в града и част от селата от общината се провеждат разговори и се наблюдава семейната средата, в която се отглеждат децата.

Майчиният център в Мездра се намира в централната градска част - бившата сграда на Домашен социален патронаж, в непосредствена близост до Детската млечна кухня.