Най-ранните следи за появата на хора в околностите на някогашното село Букьовци датират от преди 5000 г. Тракийските племена, обитавали онези земи, са оставили богато културно наследство. Намереното през 1925 г. прочуто Букьовско съкровище от сребърни тракийски накити днес се съхранява в Националния исторически музей, София. В края на VI и началото на VII в. славяните основат свое селище в североизточната част на днешна Мизия.

В началото на 1870-те години букьовчани създават местен таен революционен комитет за подготовка на въоръжено въстание. В селата са отсядали Левски, Заимов, Бенковски, Волов, Обретенов. Душа на комитета през 1874 г. става учителят Спас Соколов, който участва и в Ботевата чета. Освобождението за този край настъпва на 21 ноември 1877 г.

На 13 февруари 1970 г. с Указ № 344 на Държавния съвет е образуван град с древното име Мизия от сливането на селище от градски тип Букьовци и село Гложене. През 1978 година Гложене е обособено като самостоятелно селище (днес в Община Козлодуй), но Букьовци продължава да се казва Мизия и остава със статут на град.

По повод 50-годишнината на гр. Мизия пред сградата на общината бе монтирано „колело на пожеланията“. Всеки, който иска да сподели своите пожелания и очаквания към бъдещото поколение на града, може да напише писмо, което да пусне в пощенската кутия на колелото. Всичко е обобщено в едно послание към младите хора на Мизия и ще бъде съхранено в капсула на времето.

Източник: severozapazenabg.com