© Сдружение КНИГИНИ

Инициативата бе открита от кмета Калин Каменов, който поздрави екипа на Сдружение „Книгини“ и заяви, че идеята ще бъде надградена. „Подобни проекти трябва да бъдат стимулирани. Вярвам, че съвместно ще продължим кампанията и съвсем скоро всяка къща в Челопек ще бъде с подобни табели“, допълни Каменов.

Кметът на село Челопек Тихомир Тошев коментира, че това е един нетрадиционен начин, чрез който подрастващото поколение ще прояви интерес към четенето.

„Развитието и утвърждаването на първото в България село на книгата – с. Челопек в национален и международен план е приоритет за нас. Тази цел ще постигнем чрез реализирането на различни инициативи в селото, с фокус върху възраждането на българските занаяти, традиции, любовта към книгите“, бяха категорични от сдружение „Книгини“. „Поставянето на табелите е една от стъпките за създаване на целогодишен дух на село на книгата. Тук човек може да се пренесе в света на книгата и да усети нейния дух. Очакваме повишаване на интереса и увеличаване на туристопотока както към с. Челопек, към Северозападна България, и в частност към Врачански регион“, заявиха от сдружението.

На 30-те табели в Челопек има откъси от български класици и съвременни автори – Антон Дончев, Дамян Дамянов, Димитър Талев, Дора Габе, Елин Пелин, Елисавета Багряна, Емилиян Станев, Йордан Радичков, Йордан Йовков, Пейо Яворов, Иван Вазов, Христо Ботев, Георги Господинов, Мадлен Алгафари, Георги Бърдаров, Людмила Филипова, Катерина Хапсали, Георги Тошев, Яна Борисова, Захари Карабашлиев, Мария Лалева, Слави Панайотов. Сред чуждестранните творци и новатори са Екзюпери, Дан Браун, Джани Родари, Дж. К. Роулинг, Паулу Коелю, Робин Шарма, Стивън Кинг, Мей Мъск, Ричард Брансън.

Официалното събитие по откриване на табелите стартира от кметство Челопек и книжарничката с мисия – Книжарничка „Извор“, с. Челопек / Izvor Bookshop, а впечатления за инициативата сподели Димитрина Христова, жител на Челопек и учител в ОУ „Васил Левски“ – Враца, която уточни, че това е начин да се събуди интересът на хората към четенето и животът в селото и изяви желание да бъде сред бъдещите съмишленици на „село на книгата“. „Въздухът в Челопек е по-ценен от цената на златото“, заяви Васил Найденов, кмет на селото в мандат 1991-1999 г., и сподели радостта си от това, че млади хора са предприели осъществяването на стойностни инициативи, сред които е и тази с поставянето на тематични табели с емблематични произведения. Василка Манчева, кмет на селото в мандат 1999-2007 г., посрещна гостите на селото с челопешка баница, поздрави за новаторската идея в селото и изрази гордостта си, че Челопек е българското село на книгата. В своеобразната програма се включи и 7-годишният Александър Борисов, който рецитира Ботевото стихотворение „Хаджи Димитър“.

Проектът е реализиран от Сдружение „Книгини“ по идея на кмета Калин Каменов, в партньорство с кметство Челопек и с подкрепата на Община Враца.

Врачанското село Челопек бе провъзгласено за първото българско село на книгата през 2019 година от председателя на Международната организация на градовете на книгата - Гунел Утерстен.

От Сдружение „Книгини” изразяват искрената си благодарност за подкрепата от кмета на Община Враца Калин Каменов и кмета на село Челопек Тихомир Тошев.