© БНР Видин

Проекто-бюджетът ще бъден внесен за гласуване на следващото заседание на общинския съвет.

Списъкът за капиталови разходи през 2021 година на община Видин е в размер на 12 464 000 лева. От тях 1 428 000 лева са целева субсидия, 3 604 000 лева са собтвени бюджетни средства, от котио 2 750 00 лева са отпуснати с постанловелие на МС за асфалтиране на улици и междублокови простраства.

Европейското финансиране е в размер на близо 7 млн. лв, съобщи Румен Лилов от общинската администрация. Той посочи някои от дейностите, котио предстои да бъдат реализирани.

26 700 са парите за асфалтиране на алеи в парк "Владикина бахча". Алеите в парка покрай Дунав са 349 500 лева. Изпълнението на строително-монтажните работи за реконструкцията на централната пешеходна зона са 219 988 лева. Четвъртият етап е финансиран от община Видин с 59 хиляди лева.
Ремонт на улици, кръгови кръстовища, междублокови пространства и кметства допълват списъка с дейностите. Най-голямата сума - 2,5 млн. лева е предвидена за реставрацията на синогата, която трябва да започне до 2 месеца.

Общинско дружество по енергетика ще бъде създадено до март във Видин. То ще извърши цялостна подмяна на осветителните тела във Видин и всички населени места от общината. Друга негова задача ще бъде намаляване на финните прахови частици във въздуха.

В рамките на година дружеството трябва да получи лиценз да продава ток, което ще помогне да се акумулират средства за благоустрояване на градската среда, добави кметът.

27 проекта на стойност над 63 млн. лева ще бъдат реализирани през 2021 година в община Видин, съобщи зам. кметът Десислава Тодорова. С голямо обществено значение е проектът за реставрация и адаптация на Синагогата, която е на обща стойност 8,5 млн. лева. Срокът за изъплнение е края на 2022 година. Финансирането е по оперативна програма "Региона в растеж", с чиято подкрепа се реализират още 4 инфраструктурни проекта на стойност над 10 млн. лева.

По проект на общината над 3000 домакинства от общината ще могат да заменят своите отоплетилне уреди на дърва и въглища с алтерантивни. Стойността на проекта е над 12,5 млн. лева.

Източник: БНР Видин