"През всеки 10 години се прави такова национално преброяване, което пък съответно е част от европейски преброяване, което е започнало още от средата на 30-те години на миналия век, така че всъщност всички страни участват в този процес, за да се види каква е популацията на белия щъркел, какви са тенденциите, дали се увеличава числеността, или намалява", каза Димитър Градинаров от БДЗП.

Всеки може да се включи в инициативата, като записва наблюденията си в мобилното приложение SmartBirds.

Освен установяването на бройката на тези птици, цел на преброяването е и идентифициране на заплахи за вида. Сред най-сериозните от тях, констатирани досега, са индустриализацията, химизацията в селското стопанство, изчезването на влажните зони, където щъркелът най-често намира прехраната си, опасните електрически стълбове.

Българското дружество за защита на птиците даде старт и на кампанията "Ние броим врабчетата". Това се случи на Световния ден на врабчето, който се чества вече 15 години и обръща внимание на тревожната тенденция в популациите на видовете врабчета по света.

"С врабчетата нещата са доста по- тенденциозни в негативен план, особено в големите градове може видимо да се види тяхното намаляване... Това е тенденция в цяла Европа, като в някои западни градове те са почти изчезнали, дори в някои от тях са напълно изчезнали. Това се дължи на много комплексни фактори. Но, общо взето местата за гнездене намаляват подходящите и най- вече хранителната им база намалява много бързо", каза още Димитър Градинаров- експерт орнитолог от БДЗП.