От думите на Нанков стана ясно, че два екипа разчистват участъка. "Виждате каква е природата", каза Борисов и поясни, че единственият шанс да се предотврати това, е да отрежат на 45 градуса наклон скалите. Това по думите му означавало много средства и затова се слагат мрежи. "Лесно се приказва", каза Борисов и поръча да се види как работят алпинистите и при какви условия. "Три пъти по трасето за минават и да чистят камъните. Нощно време не им давам да работят", каза Борисов.

По думите му почти всяка сряда се заделят десетки милиони за свлачища и срутища по старите пътни трасета. Поясни, че в понеделник МВР- шефът Терзийски ще свика междуведомствената комисия по аварии, защото имало подобно голямо свлачище над самия Благоевград, за което ще дадат пари - около 4-5 млн. лева. Отделно щяло да има пари и за още няколко - 5-6 належащи. Поясни, че общо 10 млн. лева ще отидат за това. Средствата пък щели да бъдат одобрени на заседание на МС в сряда и така кметовете ще имат възможност да работят.

Петя Аврамова поясни, че ще обезопасят и скатовете на 200 метра около срутището, а на втория етап ще има дълбоко анкериране. По думите й в понеделник геолози ще оценяват щетите, а сега скатът просто ще бъде "обрушен". Уточни, че ще запълнят всички пукнати.

Премиерът поясни, че при пътя Рилския манастир ще сложат т.нар "тунелна шапка" и така ще решат проблема с това срутище, което е над 100 метра. Поясни, че в цяла България са над 600 и трябват милиарди и затова едно по едно ги ликвидирали.

Иначе Аврамова поясни, че активно се работи по ремонта на пътя за Ботевград - Мездра. Борисов пък заяви, че има няколко инвеститора за прохода Петрохан, вече имат проект и се върви към публично-частно партньорство, като възможността е за един тунел, който по думите му щял да се изплати.

Заедно с тях бе и екоминистърът Емил Димитров - Ревизоро, който поясни, че заедно с Нанков ще отидат в Бургас, за да успокоят хората, че няма да има водна криза. Премиерът му поръча да следят нивото на язовирите. Относно нерегламентираните сметища, Борисов поясни, че са се появили нови. Напомни за изчистването на това в Искър. "Трябва да се пазим. Всеки като си отнесе торбичка и я хвърли, после на кого се сърдим", поясни Борисов.

След това се срещна със самите алпинисти, които са 15 души бригада. "Гледай мрежата как я огъва като юфка", каза Борисов и поръча на отговорника да пазят момчетата, особено, когато стане мокро и хлъзгаво. Те на свой ред поясниха, че като се качили горе на ската било напукано и ще съборят отчупващите се скатове.

Ако има някой 5-6 млрд. лева да изреже планините, добре дошъл, каза Борисов накрая. Поясни, че са му обещали всичко да става с мерки за безопасност. С кметовете в района са направили обходни маршрути. Забранили са да работи през нощта и когато завали сняг и дъжд.

Накрая поясни, че не е канил медии, защото имало зависими и си правили поръчки.

"Това вече не ме плаши. Ако някой преди нас беше направил тези пътища, могат да ме критикуват. А те негодниците направили 2 лентички", каза Борисов на въпрос от БТВ дали се притеснява, че ако не е бил на власт, нямало как да се преминава от тук. Отрече твърденията на репортерката, че прави разделение между кметовете - независимо от коя партия - ГЕРБ или БСП. Напомни, че от ЕС са осигурили 220 млн. евро за Северозапада.

"Ако не беше тази пандемия, знаеш ли колко средства щяха да отидат за подобни дейности", каза Борисов. Нанков и Аврамова поясни, че е имало пари за всички общини през 2018 и 2019.

"За всички села сме дали общини. За едни 2018-та, за други 2019, за трети 2020 г." , каза Борисов, в това число на БСП и ДПС.