Минути след гласуването Сарафов заяви пред журналисти, че още днес ще предложи смяна на всички заместник-главни прокурори.

"Не считам, че настоящите зам.-прокурори – без изключение, могат да бъдат отделени от г-н Гешев. След като той вече не е главен прокурор, те не могат да останат и да изпълняват длъжността си. Седейки до него на брифингите, които той даваше, вършейки и други неща, които са ми служебно известни, те нямат моралното право да останат заместник-главни прокурори", обясни Сарафов.

По думите му той носи отговорност пред стотиците стойностни хора, които работят в прокуратурата.

"Смятам, че последният месец показа ясно нуждата от реформи. Прочетох това, което правосъдният министър Атанас Славов е написал във Facebook и съм абсолютно съгласен с неговите доводи за необходимостта от промени. Затова и първата среща, която ще инициирам, ще бъде именно с него. Ще обсъдим възможностите за това как да се помогне на прокуратурата да се изчисти от лоши практики - както от вътре, така и отвън. Прокуратурата трябва да се изчисти и от тези, които създават лошите практики. Не може г-н Гешев да го няма, но да останат „Гешевчетата по места”. Тоест тези, които подчиниха прокуратурата в интерес на бившия главен прокурор или на своя личен интерес, трябва да намерят интереса си другаде. Очаквам подкрепа от министъра на правосъдието", заяви още Сарафов.

Източник: nova.bg