По думите ѝ апаратът ще се използва в отделението по физиотерапия, където ще бъде направен отделен кабинет за физиотерапия на деца. "МБАЛ „Христо Ботев“ има сключена клинична пътека "Физиотерапия и рехабилитация при детска церебрална парализа“. Това са по-специални пациенти, при които е трудно придвижването, така че в отделението ще имаме отделно място за лечение на деца, включително и на тези пациенти“, обясни директорът на болницата. Тя допълни, че със собствени средства се опитват да направят ремонта на отделението, но за апаратурата и необходимото медицинско обзавеждане разчитат на дарители. Сред най-необходимото обзавеждане на този етап е специализирано легло, което ще осигурява комфорт и правилна позиция на тялото на пациента по време на процедурите с новия апарат, като базовите модели струват около 3 хил. лева.

„Идеята за дарението възникна спонтанно, след като от няколко години се запознаваме с трудностите, които изпитва най-голямото лечебно заведение в областта“, разказа представителят на „Топлофикация“ Иван Иванов, допълвайки, че са отворени оттук насетне за подобни социални инициативи. Дарението е в размер на 5 хил. лв., осигурени от капитала на дружеството.

Ползите от новата апаратура са доста големи, това е комбиниран апарат, който има обезболяващи токове, интерферентни токове и лазер терапия, обясни завеждащият отделението д-р Гешев. По думите му оборудването, с което в момента разполагат, е на около 50 години и все още работи, благодарение на усилията на персонала.


Източник: mediapool.bg