Цената на монетата при пускане в обращение е 144 (сто четиридесет и четири) лева. Тя ще се продава в Българската народна банка - на две каси в София, пл. "Княз Александър I" № 1 и четири каси в Касов център на БНБ в София, ул. "Михаил Тенев" № 10.

Всеки клиент ще може да купи от касите на Българската народна банка само по 1 монета, независимо дали закупува от свое име и за своя сметка или от името и за сметка на друго лице. При покупка от името и за сметка на другиго, е необходимо представянето на нотариално заверено изрично пълномощно за покупката на конкретната възпоменателна монета. Ако клиент, в качеството си на физическо лице, купи монета от касите на БНБ, то той няма право да купи още една от името на юридическо лице, като това ограничение важи и за обратния случай. Монети не се продават на непълнолетни.

До края на работния ден на 20 ноември 2023 г. новата монета ще бъде предоставена от БНБ на "Първа инвестиционна банка" АД, "Тексим Банк" АД, "Токуда Банк" АД и "Централна кооперативна банка" АД за продажба в техните офиси и клонове.

Кой е Михаил III Шишман?

Справка, изготвена от д-р Владимир Пенчев от Националния исторически музей в София и разпространена от БНБ, припомня, че със смъртта на младия български цар Георги II Тертер през 1323 г. дошъл краят на династията на Тертеровци. Настъпил период на междуцарствие, когато отделни боляри подели борба да поставят на трона свой избраник. Междувременно Византия завладяла почти всички български територии на юг от Стара планина. Тогава, за да предотврати опасността от анархия и междуособици, висшият болярски съвет в Търново избрал за цар на България видинския деспот Михаил Шишман. Той станал основоположник на последната българска царска династия от Средновековието - тази на Шишмановци, и управлявал под името Михаил III Шишман (1323-1330 г.).

Царят бързо потушил опитите на враждуващите помежду си боляри да разпокъсат държавата, стабилизирал армията и оказал отпор на византийските нашественици в Южна България, като възвърнал в пределите на държавата Ямбол, Месемврия, Анхиало, Айтос, Русокастро и др. Успехите на новия български цар били признати от Византия със сключения през 1324 г. мирен договор между двете страни, скрепен с династичен брак.

Друга голяма опасност, на която цар Михаил III Шишман трябвало да се противопостави, е експанзията на Сръбското кралство в тогавашните югозападни български земи. Още от втората половина на ХIII в. сърбите завладели части от тези български етнически територии. С цел да спре агресията, Михаил III Шишман се споразумял с византийския император да осъществят съвместен военен поход срещу Сръбското кралство през лятото на 1330 г. Българската и сръбската армия се срещнали край средновековния град Велбъжд (Кюстендил), а византийската войска изчакала развоя на събитията край Битоля. Сръбският крал Стефан Дечански помолил за еднодневно примирие, но вероломно го нарушил. Войниците му внезапно нападнали българската армия, царят бил тежко ранен в битката и скоро починал. Михаил III Шишман е погребан в църквата "Свети Георги" при с. Старо Нагоричане, Кумановско.


Източник: dnevnik.bg