Въпросният блок "Леденик 2" е одобрен за саниране по Национална програма по енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради" още през 2015 г., изготвена е пълна документация за започване на санирането. Строително-монтажните работи са възложени на фирмата изпълнител Сдружение "Северозапад строй”, но и до ден-днешен не са предприети никакви дейности по изпълнение на поетите ангажименти. От името на Сдружението на собствениците заявиха, че са готови да започнат гражданско неподчинение, докато не им се обърне нужното внимание.

Заместник-председателят на Сдружението на собствениците Ягодка Христова заяви, че "Вече трета година санирането не започва, въпреки че всички документи са готови. В момента е паднала поредната тераса. Блокът е потенциално опасен и за живеещите в него, и за минаващите под него. За всички нас това е резултат от престъпната немарливост на общината. Имаме разрешително за строеж от 2015 г., има фирма изпълнител, избран е и надзорник. Искаме да попитаме кмета защо се бави санирането и какво трябва да стане, за да започнат строително-монтажните работи?”

На място бе пристигнал екип на пожарната и на Гражданска защита, които отстраняваха опасните отломки от терасата. Главният експерт "Сигурност и организационна и мобилизационна подготовка (ОМП)" в Община Мездра, Добромир Александров, също бе на мястото на инцидента, за да инспектира потенциалните опасности за гражданите.

Случайно или не, след публикувания сигнал на 10 април, същият ден в Община Мездра е внесено писмо от строителния надзор с копие до фирмата изпълнител- Сдружение „Северозапад Строй“, че СМР ще бъдат възстановени на 12.04.2018г.

Междувременно, в отговор на подадения сигнал, от Община Мездра уточняват, че главният архитект на Община Мездра е издал разрешение за строеж на 24 ноември миналата година, а строителната площадка е открита на 12 декември. Девет дни по-късно, работата по санирането е спряна, поради неблагоприятните зимни условия.