Депутатът Стела Николова от "Продължаваме промяната - Демократична България" иска да ѝ бъде предоставена справка за работещите пенсионери в училищното и предучилищното образование, в това число директорите и заместник-директорите. Във въпроса си към министъра тя пише, че получава сигнали от граждани, според които в образователната система има много работещи пенсионери, докато млади специалисти не могат да си намерят работа.

От 1 януари 2024 г. осигурените на учителски длъжности придобиват право на пенсия за осигурителен стаж и възраст при навършване на 59 години и 2 месеца от жените и 61 години и 7 месеца от мъжете, при условие че имат учителски осигурителен стаж 25 години и 8 месеца за жените и 30 години и 8 месеца за мъжете.

По данни на Националния осигурителен институт от 2022 г. осигурените педагогически специалисти са близо 93 хил. От данните излиза, че приблизително 5% от всички педагози са в пенсионна възраст.

Освен учители, педагогически специалисти са и възпитателите, психолозите, педагогическите съветници, логопедите, рехабилитаторите на слуха и говора и др.

Педагогическите специалисти в пенсионна възраст (без директори и заместник-директори) са над 4 хил. Най-много от тях са работещите в София - над 1330. Най-малко работещи пенсионери има в областите Кюстендил и Смолян.


Източник: dnevnik.bg