Избраните младежи били подложени на много изкушения, тъй като халдейските обичаи били противни на иудейските. Но четирима от избраниците: Даниил, Азария, Анания и Мисаил показали завидна твърдост и устойчивост и продължавали да се придържат към Моисеевия закон.

Въпреки разкоша и богатството, сред които живеели, те не забравили своя Бог и закон, усърдно се молели и се хранели само с хляб и плодове, като отказвали храната, която им давали от царската трапеза. Бог надарил юношите, които така твърдо пазели Неговите заповеди, с мъдрост и знания, а на Даниил, освен това дарувал способност да разбира видения и сънища. Царят ги викал, съветвал се с тях по различни държавни дела и установил, че със своята мъдрост и разсъдителност те превъзхождат всички учени мъже в царството му.

Даниил бил мъдър и мъдростта скоро му спечелила царското доверие и благоволение. Но пророчествата на Даниил вещаели край и разруха на царството. Цар Навуходоносор, недоволен от пророчеството, подложил Даниил и неговите последователи на тежки изпитания.

Преданието разказва, че Пророк Даниил бил хвърлен в яма с лъвове, обаче зверовете в продължение на шест дни не го докоснали. Пророкът преминал през всички изпитания и оцелял, така царят повярвал в силата на Бог.

В народните вярвания и обичаи този ден е тясно свързан със зимния празник на св. Ана , който е в началото на месеца - 9 декември, както и с празника на Свети Спиридон , който е на 12 декември - тези празници кореспондират с древната представа за преминаване към ново начало, за обновление. Затова и в деня на св. Даниил празнуват всички жени, които ще раждат или имат малки деца, като още от ранна утрин замесват обредни хлябове и ги раздават, за да бъде плодовита годината, както в дома, така и на нивата.

Източник: pravoslavieto.com