"Историчарите нека си чешат езиците, ама това леб ни не дава", казва един 82-годишен пенсионер от Делчево.

От години дестинацията Благоевград - Делчево е голям хит. Нашенци от благоевградско на талази атакуват пазара в малкото македонско градче и пълнят багажници и торби с евтини плодове и зеленчуци. Модата да се пазаруват в съседните общини на Македония хранителни продукти и зеленчуци не отмина, напротив, бизнесът на комшиите се разрасна.

"Тук няма Европейски съюз, няма европейски стандарти и забрани. Краставиците може да са ни криви, но вкусни, айде идвайте, добре сте дошли", посрещат продавачите на пазара.

Тук няма вносна стока, няма и прекупвачи, всеки продавач е и производител, а гаранцията за качество е въпрос на чест за продавачите. Щандовете са препълнени със сезонен зарзават.

"Ако не са българите, сме загубени. Те купуват продукцията ни. Всяка събота е пълно с българи в Делчево. Много производители и търговци от други македонски селища идват насам, за да продадат стоката си на българите", казва земеделецът Златко Манев от град Струмица.

Най-търсени през есента обаче са чушките. Нашенци купуват с цели чували и казват - хубавата лютеница става само с македонски чушки, тия нашите вносни нямат вкус.

"Ваште търговци на борсата край Петрич само се оплакват, не могат да си пласират стоката заради вноса от Европа. Ние нямаме такъв проблем, тук земеделието е гръбнакът на нашата икономика. А за качеството да не говорим – що и да хапнеш, се топи в устата".

Комшиите обичат да политиканстват и да бъбрят на тържището, без да ги питаш сами почват да си говорят, но внимават да не си оплюват родината, въпреки че си знаят дертовете.

Най-голямата мода и хит в момента на средно заможните македонци е децата им да станат студенти в Американския университет в Благоевград и да вземат български паспорт, та да пътуват без проблем в Европа. Същата тенденция я има и сред албанците от Македония. И те мечтаят децата им да се сдобият с диплома от АУБ, смятат, че това ще отвори врати на децата им към Америка.

Местните споделят, че безработицата е проблем в Македония, разказват, че масово ги наемат на работа, но без да се плащат осигуровки. Сивият сектор е позната история и за нашите ширини, езикова бариера нямаме, така че общи теми на пазара не липсват.

В Македония вече не е проблем да платиш и в левове, нещо което беше немислимо до преди три-четири години. Така е, защото като приключи българският ден в Делчево, идва време за македонския ден в Благоевград. В сряда или четвъртък магазините и моловете се превземат от съседите.

С български левове купуват на килограм дрехи, обувки, одеяла. Всеки втори ученик от Македония бе облечен за първия си учебен ден от България.

В последните две години заради хубавата храна и доброто обслужване българи масово правят бизнес срещи, семинари и тиймбилдинги в македонските хотели и спа-центрове.

Източник: dnes.bg