Четенето на книги е третото по популярност занимание в свободно време за българите след гледането на телевизия и сърфирането в Интернет.

Около 20% от българските мъже и 30% от жените у нас са прочели 5 или повече книги през последната година, което като четяща нация ни поставя на 21 място от 28 държави в ЕС.

Средностатистическият „четящ българин” е образован, живеещ в столицата или друг по-голям град, в активна трудова възраст и с престижна професия, с по-високо образование, доходи и социален статут, гласят резултатите от изследване на Асоциация „Българска книга” (АБК).

Обратното, нечетящите българи обикновено са част от непривилигировани и уязвими групи, живеят в малките населени места, по-възрастни са, с по-ниско образование и доходи, както и работещи неквалифициран труд.

Фактът, че жените четат повече не важи само за България, а за целия ЕС. От страните в него най-много се чете в Швеция, където 78% от жените и 54% от мъжете са прочели поне 5 книги за последните 12 месеца.

Средно за съюза тези дялове са 30% четящи мъже и 42% четящи жени.

В класацията България е пред Унгария, Естония, Испания, Кипър, Гърция и Италия.

Според различно проучване в световен мащаб най-много се чете в Китай, където това е предпочитано занимание в свободното време на 36% от населението. След голямата азиатска страна в класацията следват САЩ, Великобритания (по 30%) и Русия (29%).



Източник: vesti.bg