Идеята е заимствана от електронното правосъдие, като някои повтарящи се казуси ще бъдат въведени като алгоритъм и не всеки път ще се назначават арбитри. Тепърва обаче от работодателската организация ще уточнят за какви дела ще може да се използва изкуствения интелект, обясни за „Монитор“ зам.-председателят на БСК Камен Колев. В системата ще бъдат типизирани дела с тяхната характеристика, която да подсказва най-подходящото решение на юристите

„Ще повлияе и на бързината, и на качеството, става въпрос за по-лесни дела, които да доведат до ефективност в пъти на решенията“, коментира още Колев. Инструментът за бързо разрешаване на споровете ще се самообучава на база на минал опит и зададени критерии. По думите му нововъведението би следвало да намали част от съдиите, необходими за разрешаването на несъгласията между компаниите. В момента в състава на арбитражната комисия са бивши конституционни съдии, адвокати, учени и експерти.

Юристите ще се занимават с по-сложни дела защото ще имат повече време. Финансирането ще бъде със собствени сили, поясни Колев.

От БСК смятат да разархивират друга своя стара тяхна идея. От организацията смятат да работят върху онлайн платформа за търгуване на търговски дългове. По думите на зам.-шефът на БСК проблемът е, че интересът към покупка на борчове е по-голям отколкото предлагането им. „Също така е важен моментът с извоюването на доверие, за да можеш да срещнеш двете страни. Не са страшни задълженията, а просрочената част, което е фатална за бизнеса. Колкото повече работи икономиката, толкова повече дългове ще има“, смята Колев. Сметката на браншовата организация сочи, че около 30 – 35% е делът на просрочените борчове между фирмите. Един от вариантите за разплитане на възела, наречен междуфирмена задлъжнялост, от БСК виждат в средства от държавата, които да се влеят в бизнеса.