Васил Велев
Васил Велев

„Да дадем пример с висшето военно образование. Доколкото знам там след като завършиш, трябва да работиш 10 години в страната по специалността, иначе има санкции. Подобни практики има от Балканите до Обединеното кралство. Например в медицинските специалности”, заяви Велев.

Според него в момента трудно ще се намери предприемач или бизнесмен, който е доволен от продукта, който дава висшето образование.

„Има девалвация на висшето образование – голямо количество, ниско качество. Лошо структурирано е по професии, които са необходими”, заяви още Велев.

Според бившия образователен министър проф. Тодор Танев не може всички специалности да бъдат поставени в този режим, а същевременно е много трудно да бъдат филтрирани определени специалности.

„На Министерството на образованието и в момента му е вменено да изготви такъв списък, но въпросът е доколко той е легитимен. Бизнесът трябва да казва кои да бъдат професиите”, заяви проф. Танев, цитиран от Нова тв. Според него най-добрият механизъм е държавата да дава на банка, а банката след това да си иска парите.

Източник: actualno.com