Засегнатите веднага уведомили полицията и кмета на Галиче Страхил Стоянов. Разпитаните свидетели от селото потвърдили, че именно Чоков разкопал общинския път със собствения си багер, но според съобщението на районното управление в Бяла Слатина неправомерните действия били извършени от неизвестно лице.

На първото си заседание миналия месец Върховният касационен съд не се произнесе по обжалваните присъди на бившия кмет на врачанското с. Галиче Ценко Чоков, сина му Мартин и още трима осъдени.

Всички бяха поискали ревизия на присъдите си и ново разглеждане на делото от Апелативния специализиран наказателен съд.

През 2018 г. специализираният съд реши, че Ценко Чоков е виновен по обвиненията отвличане, причиняване на средна телесна повреда и палеж. Но е невинен за лихварство и ръководене на престъпна група. Той получи четири години и шест месеца затвор. Синът беше наказан с 4 години за лихварство, побой и закана за убийство.

През април тази година апелативният спецсъд увеличи присъдите - 5 години затвор за бащата и 7 години затвор за по-малкия му син. Делото във ВКС миналия месец бе отложено за 2 декември, след като адвокатът на обвиняемия Димитър Каменов не се яви пред съда.

Това не е първата проява на Чоков. През февруари 2021 г. той бе хванат да краде ток.

Припомняме, през май 2018 година Чоков беше осъден на 4 години и 6 месеца затвор за организиране на престъпна група.

Няколко месеца по-късно обаче той беше пуснат под домашен арест заради влошеното си здравословно състояние. Тогава от Спецапелативния съд увериха, че Чоков ще остане в София, за да няма възможност да извърши ново престъпление в Галиче.

Въпреки това бившият кмет беше засечен в столично заведение, поради което съдът го върна обратно в килията.

На 5 февруари 2019 стана ясно, че бившият кмет на Галиче е обвинен и за фалшиви документи.