Фигурата е направена през 2003-2004 г. по поръчка от специалистите на световноизвестния музей на восъчните фигури по описания, снимки и рисунки, които о.з. майор Тодоров и някогашния директор на историческия музей в Плевен проф. Михаил Грънчаров събирали почти 2 години, за да бъде възможно най-близка до автентичната.

Ботев е бил висок 178 см, описанията за исполински, почти двуметров ръст в спомените идвали от високите, модерни за онази епоха токове и войводския калпак при слизането на дунавския бряг начело на четата, обяснява бившият пилот, който е натрупал огромна документация по темата. Категоричен е, че войводската куртка с ширити няма нищо общо с реалността, тя била пряка заемка от австрийска хусарска униформа.

Цели 12 години о.з. майор Николай Тодоров е бил представител на ленинградския музей в България, представял е на много места специално подбирана колекция от фигури, заедно с тази на Ботев поръчал и на Дякон Левски. Когато решил да преустанови тази си дейност решил да подари двете на музеите в Карлово и Калофер, но от там отказали да му дадат документи за дарение и той си ги прибрал.

Преди време все пак решил да се раздели с фигурата на Левски и тя заминала за музея в Ловеч. На Ботев запазил за себе си, експонирал я е в една от стаите на къщата си, шегува се , че на моменти оставали само двамата и се чувствал почти като в условията на прочутата мелница край Букурещ.

Предлагали му да я купят, но отказвал, защото смята че ще вземе на душата си грях да търгува с нещо толкова свидно за всеки българин. Изважда я на показ по молба на приятели, сега за 2 юни ще я отнесе в Нова Загора, където ще бъде показана пред хлапетата от местна детска градина в своеобразен урок по патриотизъм.

Източник: monitor.bg