Той съобщи, че на днешното заседание са приети две постановления, които касаят увеличение на бюджета на социалното министерство. С едното се одобрява сума от 125 373 950 лв., която ще бъде за сметка на намаления трансфер от централния бюджет за бюджета на общественото осигуряване и ще се използва за изплащане на месечната финансова подкрепа по Закона за хората с увреждания, заяви Петков, като уточни, че с новия закон се определят и по-високи помощи. Средствата се изпълняват по преходна разпоредба от Закона за хората с увреждания.

Изменя се и друго постановление на Министерски съвет, като се удължава срокът на предоставяне на услугите – личен асистент, социален асистент и домашен помощник до края на годината. Срокът им сега е до 31 август. По този начин се гарантира и осигурява продължаване на предоставянето на тези услуги. Конкретните услуги се ползват от 12 000 души, заяви социалният министър.

Разходите за това продължаващо предоставяне на услугите е около 14 млн. в рамките на бюджета за министерството за 2019 година, каза още Бисер Петков.

Източник: novini.bg