„От 23 ноември, понеделник, всяко училище, което има паралелки в дистанционно обучение, ще може да осигури специално за тях безплатен достъп до образователната платформа е-просвета“, съобщиха от „Просвета“. Възможността е за всички училища, без значение учебниците на кои издателства ползват.Достатъчно е директорът да подаде заявка през сайта на най-голямото българско образователно издателство и ще получи необходимия му двуседмичен безвъзмезден достъп – колкото обикновено трае ученето извън класните стаи.
Платформата е-просвета съдържа електронни учебници на издателската група по всички предмети, за всички класове от 1. до 12. клас. Тя предлага и стотици видеоуроци с учител за 1. – 7. клас, както и близо хиляда новосъздадени кратки електронни урока – особено ценни при дистанционното обучение. Към уроците има кратки тестове за проверка на усвоените знания, които може да се използват в клас или самостоятелно от учениците. Е-учебниците са обогатени с общо над 35 000 ресурса: интерактивни упражнения, образователни филми, звукозаписи, 3D симулации.

„Всеки работен ден продължаваме да създаваме нови видеоуроци. Благодаря на учителите, които в тази извънредна обстановка идват при нас, за да застанат пред камерата с мисъл за децата“, допълва г-н Кръстев.
„Просвета“ е първото и единствено българско издателство, което започна заснемането на видеоуроци с учител в подкрепа на дистанционното обучение още в началото на март. Над 150 видеоурока бяха предоставени безвъзмездно на БНТ и телевизия „България он Еър“, за да могат децата от основното училище да завършат успешно миналата учебна година. През цялото лято и есента продължи заснемането на стотици нови уроци и сега всички те са качени за ползване в е-просвета.
Издателството е осигурило и напълно свободен достъп до т.нар. електронно четими варианти – PDF-и на своите учебници за 1. – 7. клас, които може да се ползват на компютър, лаптоп и таблет по всяко време и навсякъде.