Така според разчетите на финансовото ведомство след отпадането на 5% в държавната хазна ще влязат допълнителни приходи в размер на 1,2 млн. лева.

Освен това самоосигуряващите се вече ще подават декларация само по електронен път. Останалите могат да избират между хартиената декларация и електронната.

Предвижда се още в декларацията да може да се обявяват придобити необлагаеми доходи, наследство или дарения. Така при проверки и ревизии на имотното състояние и съпоставка на доходите ще е ясно откъде даден човек се е сдобил с четириетажна къща, например, при заплата, която не би му позволила да я купи.

Заради зачестилите случаи на разпространение на цигари и тютюн без бандерол чрез куриерски или пощенски пратки, в Закона за акцизите се въвежда задължение пощенските оператори да изискват декларации, че стоките са с платени данъци.

Глобите ще се налагат на изпращача или получателя, а не на куриерските фирми. Освен това митничарите вече ще имат право да изискват лична карта на онзи, който получава или изпраща пакета.

Онези които пренасят през граница акцизни стоки с бандерол, най-често алкохол, но без нужните документи за износ ще бъдат глобявани от 1000 до 4000 лева, като за фирми търговци санкцията ще е от 2000 до 6000 лева, пише още в разпоредбите.

Също така министерството, ръководено от Владислав Горанов отново се опитва да ограничи плащанията в брой – от 10 000 лева на 5 000 лева.

Източник: monitor.bg