В момента законът предвижда всяко лице, взело български документи на база български произход, да има постоянен адрес у нас. Ако това е невъзможно те получават служебна регистрация в столичния район „Средец“. Така често македонците, които имат родни лични карти, прибягват до адреси близо до границата в общините Благоевград и Кюстендил.

В закона обаче има друго ограничение за броя лица, които могат да се регистрират на един адрес. Тази норма бе въведена през 2015 година и целеше пресичането на т.нар. изборен туризъм. Това обаче създава затруднения сред нашите граждани от съседна Македония да си намират адреси и те автоматично се прехвърлят към такъв в София.

Именно затова сега патриотите предлагат това ограничени за броя лица на едни адрес да не важи, когато става дума за първа адресна регистрация, но само за такива граждани, взели BG паспорт на база български произход по права линия - баба, дядо, прабаба, прадядо и т.н.

По време на дебатите шефът на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ обясни, че така ще се подобри регистрационния режим, както и контрола върху него.

На свой ред ДПС възразиха срещу предложенията. Рамадан Аталай обвини управляващата коалиция, че въвеждат едни лобистки и дискриминационни текстове. „Ще въведете изборния туризъм, заради който тези текстове бяха въведени“, обясни депутатът. По думите му така се прави изключение и ще отпадне ограничението за 13 кв. метра площ за всеки живущ на адреса. „Изнудихте ГЕРБ да ви подкрепи“, обърна се Аталай към патриотите и ги обвини, че искат да включат тези българи в техните избирателни списъци за следващия вот. "Вие сте вредни за децата си и за България“, заключи Аталай.

В отговор Кирилов обясни, че това ще важи за всички нови българи с паспорт по произход, не само тези от Македония, но и от Турция.

Източник: monitor.bg