"В бюджета за 2023 г. не са заложени коледни добавки", каза той и повтори мнението си, че е много по-добре пенсиите да се увеличават трайно, а не да се дават еднократно добавки. "В последните 2 години коледни добавки нямаше, за сметка на това и средната и минималната пенсия се качиха трайно с над 30%, което мисля, че е по-добре за хората", отбеляза финансовият министър.

"В закона ясно е казано, че обсъждането на бюджета трябва да се случи, след като се приемат данъчните закони. По график те се приемат през октомври. Но заради това, че целият месец парламентът не работи, срокът се измества. Когато парламентът приеме данъчните закони, ще може да се фиксира приходната част на бюджета, от там дефицит и всичко останало", каза той.

По думите му бюджетът за догодина ще е съобразен с правителствената програма, както и със задължението на страната към НАТО 2 процента от бюджетното салдо да е предвидено за разходи за отбрана.

Според представените от него данни брутният вътрешен продукт за тази година нараства значително, същата е прогнозата и за 2024 г., когато се очаква БВП да надхвърли 200 млрд. лева.

Василев коментира, че единствената опасност да не се изпълнят приходите в хазната за тази година е ако не се получи второто плащане по плана за възстановяване и устойчивост. Става въпрос за 1.4 млрд. лв., които страната ни вече поиска от Брюксел, но малка част от мерките, които трябваше вече да се предприети, все още не са факт. Кабинетът обаче очаква в месеците на оценка от Брюксел на свършеното по плана тези изостанали мерки.

Най-добрият измерител за финансовото здраве на страната е единната сметка, в която към момента има на 9 млрд. лева при изискване за 4.5 млрд. лева, отбеляза финансовият министър.

Очакванията на правителството са да няма шокови цени на петрола, допълни той, но направи уговорката, че заради конфликта в Близкия изток е възможна и друга ситуация.

В предаването "Неделя 150" финансовият министър коментира, че ГЕРБ говорят глупости по адрес на правителството, тъй като нямат какво позитивно да кажат.

"Чуваме едно предизборно говорене... Тази година имаме висок ръст на заплатите, дефицитът ще е под 3%, имаме над 9 млрд. лева в сметката на правителството. Няма причини за притеснения. Бизнесът започва да оценява това. Всички мрачни пророкувания, които се говорят, стават само шум", коментира Василев, според когото отношенията в управляващото мнозинство са трудни.


Източник: mediapool.bg