Условията по чл. 22 от Закона за правната помощ, наличието на някое от които е основание за предоставяне на правна помощ на гражданин са: ако получава или отговаря на условията за получаване на месечна социална помощ по реда на чл. 9 и 10 от Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане; ако получава или отговаря на условията за получаване на целеви помощи за отопление за предходния или настоящия отоплителен сезон; ако е настанено в специализирана институция за предоставяне на социални услуги или ползва социална услуга резидентен тип или социална услуга звено "Майка и бебе" съгласно чл. 36 от Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане и ако месечният доход на лицето е в размер до линията на бедност за съответната календарна година.

Необходимите документи, издадени от съответните компетентни ведомства, които заявителят на правна помощ се изискват от: Агенцията за социално подпомагане, Национален осигурителен институт, Националната агенция по приходите, Агенцията по заетостта и Агенция по вписванията. Досегашната дългогодишна практика на Националното бюро за правна помощ е, когато заявителят за правна помощ не е представил документ от съответния компетентен орган, удостоверяващ наличието на някое от условията за предоставяне на правна помощ, да го изисква служебно от съответното ведомство на хартиен носител. Кореспонденцията със съответните ведомства, изчакването на отговори и документи от тях води до удължаване във времето на процедурата по предоставяне и произнасяне по заявленията за правна помощ на гражданите и тяхното недоволство от това.

В мотивите към законопроекта е записано, че целта на предложените промени е да се ускори процедурата по предоставяне на правна помощ, чрез служебен електроненобмен на информация за заявителите на правна помощ между НБПП и съответните компетентни ведомства, чрез присъединяването на бюрото и получаването на реален достъп до средата за междурегистров обмен на данни –REGIX към Държавната агенция за електронно управление. Освен това целта на промените е и да се облекчат гражданите и да се намали административната тежест върху тях при снабдяването им с необходимите документи от съответните компетентни ведомства за установяването на фактити обстоятелствата по чл. 22 от ЗПП

Източник : legalworld.bgе