„Празниците като неделима част от историята на всеки народ са свързани с неговия бит и култура, те дават израз на стремежа и вярата за по-добър живот. Честването на празника можем да приемем като орисия на времето за благоденствие. Затова нека си пожелаем повече добрина, мъдрост и благополучие, защото те са в основата на развитието и градивността. Този ден е не само повод да се докоснем до миналото, но и да се гордеем с настоящето на родния край и да се устремим към бъдещето. Нека празника бъде изпълнен не само с радост и веселие, но и да бъде за всички още един повод да изразят своята любов и грижа за дома”- каза в приветствието си към хората кметът Десислава Тодорова.

Председателят на Общински съвет в Борован, Иван Костовски прочете Решенията за „Наградата на Борован” с която се удостояват трима души, всеки изявен в своята сфера на дейност и заслужил уважението на местните жители и общинската управа.

Признание за принос към развитието на родния им Боровански край получиха роденият в село Нивянин Георги Тодоров Гергов- бизнесмен, предприемач и общественик, Председател на Съвета на директорите на „Международен панаир Пловдив” АД, зоотехникът Христо Лилов Беличовски, чиято дългогодишна трудова дейност в областта на животновъдството изцяло е преминала в село Борова. Призът получи и Виолета Иванова Въльовска, първата директорка на целодневна детската градина в Бораван, която дълги години обгрижвала и възпитавала децата на своите съселяни и след пенсионирането си не спира да участва в културният живот на родния си Борован. Тримата носители на престижната награда получиха специални плакети от кмета Тодорова и всеки от тях благодари за оказаната му чест.

Изпълненията на Берковската духова музика огласиха тържеството, изви се дълго българско хоро на мегдана, водено от кмета Тодорова и грандиозна фойерверк програма озари вечерното небе над празничното село. След церемония по награждаването и концертната програма официалните гости, сред които много дейци от обществено политическата сфера в региона и страната бяха поканени на изискан коктейл организиран от кмета на Община Борован.