Временните планове пътническите превози по някои от направленията да се ще станат постоянни. Припомняме, че пред депутатите от ресорната комисия транспортният министър Росен Желязков изрази съмнения, че с наличният тягов състав ще може да се изпълнява безопасно графикът за движение през 2019 г. Липсата на локомотиви и непланирането на ремонтите им доведе до екшънплан на БДЖ по искане на Желязков, който в скоро време трябва да влезе в сила.

В средата на декември м. г. Никола Василев беше избран за изпълнителен директор на "Холдинг БДЖ" ЕАД от съвета на директорите, който също претърпя промени. В ръководството на холдинга - Григори Григоров и Светломир Николов, на мястото на Велик Занчев и Владимир Владимиров. Новите членове на Съвета на директорите трябваше да предложат "икономически изгодни варианти в полза на дружеството и да повишат доверието и качеството на услугата", обяви тогава Желязков, като нарече решенията "алтернативни и хибридни в очакване на новите влакове".

По някои от нерентабилните линии като Брусарци - Лом, Генерал Тодоров - Кулата, и Свищов - Троян ще се извозват пътниците от рейсове. Това не се случва за първи път в историята на БДЖ. Вече бившият шеф на холдинга лансира преди години да се закрият губещите линии и на тяхно място да се пуснат в движение автобуси с логото на БДЖ за да се запази психологическото усещане у хората, че пътуват с държавната железница.

От транспортното министерство не потвърдиха информацията, но според източници вече има разпечатани нови пътеводители, които да заместят преди месец отпечатаното разписание на железниците.

Източник: monitor.bg