С подкрепата на Швейцарския Червен кръст БЧК разработи система за оценка на нуждите и качеството на услугите, изгради ефективно сътрудничество с личните лекари, с медицинските специалисти и с агенциите за социална подкрепа в общността.

В периода 2012 – 2017 г. в партньорство с Министерството на труда и социалната политика (МТСП), Министерството на здравеопазването (МЗ) и на Швейцарския Червен кръст БЧК работи по проект „Домашни грижи за независим и достоен живот“, който доведе до първата законодателна уредба в страната на този тип услуги, а впоследствие и до изработването на стандарти за качество и подзаконова нормативна уредба.

Предоставянето на интегрирани услуги е заложено като основен приоритет и в други стратегически документи на национално ниво, като след приключването на проекта, моделът е мултиплициран от общините чрез финансиране по ОП „Развитие на човешките ресурси“.

БЧК надгради дейностите в домашна среда, откривайки във Враца първия в страната Контролно-комуникационен център за предоставяне на услугата телеасистенция и телекеър, чрез която се осъществява дистанционен мониторинг на здравния и психо-социален статус на потребителите. При евентуален риск за тяхното здраве и безопасност се подава сигнал към Центъра.