От БАБХ посочват, че у нас е пристигнало предупреждение от Европейската комисия за възможно наличие на салмонела в пресни плодове и зеленчуци. Касае се за проучване във връзка със съмнение за хранителен взрив в няколко държави на ЕС, предизвикан от наличие на бактерията S. Braenderup.

Агенцията информират още, че пъпеши, които биха могли да са източник на салмонела от Бразилия и Хондурас са били доставени от Холандия до една българска фирма. Незабавно е извършена проверка на място в склада на българската компания, където е установено е, че фирмата е получила една доставка (700 кг) на пъпеши с произход Хондурас в началото на март и две доставки (всяка по 980 кг) на пъпеши с произход Бразилия в началото на март и началото на април.

Направено е пълно проследяване и са предоставени данни за доставените количества до клиенти. Към момента няма налични количества от посочените доставки. Няма и последващи доставки на пъпеши с произход Бразилия и Хондурас. Няма данни за доставки на пъпеши, които са обект на уведомлението, до други български фирми.

Наличните към момента на проверката пъпеши са с произход България.