Целта на извънредния контрол е да се проследи спазването на хигиенните мерки - приборът за разсипване на сладолед да бъде отделен за всеки вид сладолед и да се съхранява при условия, недопускащи вторичното му замърсяване с патогени (бактерии и вируси) и алергени.

Проверява се също дали обектите предлагат пълна информация за храните на потребителите за наличието на вещества или продукти, причиняващи алергии и непоносимост, съгласно изискванията на Регламент (ЕС) № 1169/2011.

По време на проверките, инспекторите ще вземат проби за лабораторно изпитване по микробиологични показатели за безопасност на храните.

Обектите за производство и продажба на сладолед са регистрирани в съответствие с изискванията на Закона за храните и подлежат на периодичен контрол съгласно оценка на риска.

При плановия контрол се извършва проверка на обектите за съответствието им с изискванията на европейско и национално законодателство в областта на храните. На проверка подлежат хигиенното състояние на обекта и оборудването, хигиена при съхранение и предлагане на храните, проследяемост, поддържане на системата за управление на безопасността на храните и други.

От началото на 2020 година в производствените предприятия са извършени 161 проверки по официален контрол и една по сигнал. Открити са несъответствия в 3 проби на готов продукт за наличие на ентеробактерии. Унищожени са всички несъответстващи количества - 68 кг сладолед.

Източник: babh.government.bg