Увлекателно и с чувство за хумор, 38-годишният агроинженер от Сливен разказа за трите си експедиции през 2016 г. в Хималаите, по време на които в периода преди мусоните атакува три от най-трудните за изкачване върхове на Земята. На 1 май Наско покори връх Анапурна (8091 м), на 15 май достигна в алпийски стил до 7900 м под връх Дхаулагири (8172 м), но поради лошото време и отказването на придружаващите го шерпи слезе в базовия лагер, а на 23 май изкачи в алпийски стил връх Макалу (8463 м).

Така той стана първия българин, атакувал три върха в Хималаите в рамките на един пролетен сезон преди мусоните, като само за 23 дни успя да покори два от тях и да достигне в подножието на третия. Същевременно е единствения в света, който е изкачил Макалу в алпийски стил за рекордните 5 дни от базовия лагер до върха и обратно.

По този начин - след успешното изкачване на най-високия връх на планетата - Еверест (8848 м) през 2014 г. и на Манаслу (8156 м) през 2015 г. - алпинистът-веган прибави още два върха към колекцията си от осемхилядници и вече има в актива си общо четири.

Експедициите до Анапурна, Дхаулагири и Макалу са част от амбициозния проект на Атанас Скатов "Speedx14x8000xVegan", с който той си поставя целта да изкачи скоростно, за 6 години, без консумация на животинска храна, 14-те най-високи върха на нашата планета, известни още като Хималайската корона.

Догодина Наско възнамерява да атакува четвъртия по височина връх в света - Лхотце (8516 м), който е първият осемхилядник, изкачен от българин, през 1981 г. от Христо Проданов, и оттогава не е покоряван от наш алпинист вече 35 години.

Това е третата визита на Атанас Скатов в Мездра, след като през февруари миналата година той презентира предишния си проект "Se7en Summits Vegan" ("Веган на седемте континентални първенци"), а през ноември 2015 г. представи книгата си "Еверест. Богинята Майка на Вселената. Дневникът на един веган” и документалния филм "Експериментът Скатов. Епизод I: Първият веган на Еверест".