Скатов се е движел заедно с още няколко алпинисти, сред които и Сержи Мигноте. Испанецът обяви, че е постигнал целта си, като преди това с няколко съобщения посочи, че по пътя е имало много трудности и изпитания.

Италианският журналист Алесандро Филипини цитира изпълнителния директор на компанията "Севън съмит трекс" (Seven Summit Treks) Таши Лакпа Шерпа, според когото Скатов е придружен до върха от шерпа Сану. С това Сану вече е изкачил всички 14 осемхилядника и става третият шерпа с това постижение, посочва Филипини.

"Към атака на върха са се отправили в началото около 40 алпиниста от различни експедиции, но до върха са достигнали около десет човека днес. Екоекспедиция "Дхаулагири 2019" тази година беше съпроводена с много динамични промени на климатичните условия - обилни дъждове, ежедневни снеговалежи, вятър и слънце. Това доста затрудни аклиматизацията на Скатов, който успя да направи само една ротация по височинните лагери и атакува върха веднага след това, за да се възползва от последните хубави дни преди предстоящите ветрове", посочват от екипа му във "Фейсбук".

Преди две години точно с изкачване на Дхаулагири Боян Петров стана първият българин, изкачил десет осемхилядника, като го направи без да използва кислород.

На 13 май 2018 г. Атанас Скатов стъпи на Чо Ойю (8188 м) - първото му самостоятелно изкачване без използване на допълнителен кислород.

Дхаулагири е 10-ти връх за него от втория му проект за изкачване на 14-те осемхилядника на планетата без консумация на животинска храна. До края на проекта остават за изкачване още 4 осемхилядника - К2, Броуд Пик, Нанга Парбат и Шиша Пангма.

С това си изкачване Скатов става и първият българин с 11 изкачени осемхилядника, като на Еверест (8848 м) е бил 2 пъти.

През 2017 г. алпинистът от Сливен успя да стане и първият българин, завършил проект за изкачване на 7-те континентални първенци на планетата (Seven Summits Vegan), отново с растителен режим на хранене.