Археологът Александра Петрова обясни, че намерените артефакти в ранно християнска базилика, дават основание да се твърди, че античното селище, създадено, за да държи под контрол подстъпите към медните мини във Врачанския балкан, е от времето на император Юстиниан /527-565 г/.

От началото на проучването през този сезон археолозите са открили под средновековен зид, още един, перпендикулярен на него. Там е обособено помещение в което има огнище и добре обработен голям камък, върху който е имало дървена колона поддържаща покривна конструкция.

В хронологичен аспект сградата е свързана с Византийската църква, тъй като в нея са открити монети /фолиси/ от VI век. Върху едната им страна е обозначен техният номинал, от другата е изобразен император. Сред новооткритите артефакти има копчета, оловни тежести за рибарска мрежа, фино изработена тока за колан и сребърна апликация, която е била плочка на красив пръстен.

Ръководителят на обекта доц. д-р Нарцис Торбов уточни, че въз основа на намерените археологически материали, монети, накити и керамика, може да се предположи, че църквата е изградена през VI в., по времето на император Юстиниан I. Разрушена е при заселването на славяните на Балканския полуостров. През средновековието върху нея са издигнати други постройки, част от които са рухнали по време на османския период и от ерозията на планинския склон.

За MediaNews доц. д-р Торбов каза:” Ние, врачаните, имаме основание да се гордеем, че един от най-ранните центрове за разпространение на християнството е бил тук, още преди Враца да е създадена като средновековен град. Нашите земи тогава са били в рамките на територията на Източната империя, в която християнството е било официална религия от 371 г. Много по-късно идват тук славяните, създава се Българската държава и през IХ век, сякаш ние за второ път приемаме християнството. В учебниците, е позабравено, че православната вяра в Северозапада сме приели още през VI век.”

Проучването на обекта продължава и археолозите се надяват да открият пред входа на църквата още сгради построени преди 15 века и артефакти от древна Враца.