Комплексът беше открит през 2013 г., а за негов управител бе назначен инж. Димитър Павлов, който дълги години работи за изграждането и утвърждаването му, като основна атрактивна туристическа дестинация в Община Мездра.

„Искам да благодаря на всички заемали тази длъжност преди мен, защото всеки от тях е допринесъл с нещо, за да може този комплекс да изглежда по този начин в момента. Независимо от техните лични качества, тяхната любов към това място си е проличавала. Трябва да има приемственост и затова сме длъжни да опазваме всичко изградено преди нас. По този начин, когато приемеш, че някой е направил нещо хубаво, можеш да направиш и ти нещо от себе си“, каза Павел Петров.

Настоящият ръководител Павел Петров се е ангажирал с нелеката задача да поддържа вече изграденото и да надгражда с нови идеи. В качеството си на представително лице на „Калето“ Петров ще вложи усилията си да създава приятна и интересна среда за посетителите.

„Старанието ни е да надграждаме това, което вече се е направило. Стараем се да поддържаме чисто и приветливо за посетителите. Срещаме изключително разбиране от страна на Община Мездра и на гражданите, всеки помага със собствен труд и ресурси.“

В края на 2021 г. Министерският съвет прие решение за безвъзмездно предоставяне за управление на Археологически комплекс „Калето“, на Община Мездра за срок от 10 години.

Целта е да може в следващите години да продължи реализирането на проекта за реставрация, консервация и социализация, вече цялостна, на „Калето“, включително чрез изграждане на необходимата допълнителна инфраструктура.

През предстоящата 2023 г. Комплексът ще отбележи своята 10-годишнина.