Утре Археологически комплекс „Калето” в Мездра ще отбележи официално три години от своето създаване. По този повод екипът на комплекса е подготвил разнообразна празнична програма, с която се надява да изненада приятно своите гости.

Програмата включва изпълнения на читалищни самодейни колективи от три села в общината - Женската певческа група „Детелини” при НЧ „Светлина 1931” - с. Брусен, Женската певческа група „Белокаменица” при НЧ „Просвета 1928” - с. Царевец и Детската група за автентичен фолклор при НЧ „Наука 1919” - с. Лик. На сцената ще се изявят също бардовете на патриотичните песни от Мъжката вокална група „Калето” към Общинския център за социални услуги и дейности.

Специално за децата партньорите на „Калето” от Дирекцията на Природен парк „Врачански Балкан” са подготвили викторина и образователни игри. По време на тържеството гостите на комплекса ще могат да опитат и кулинарни специалитети от мездренския край, а Перуника Георгиева от с. Паволче ще разкрие изложба-базар на ръчно изработени сувенири от природни материали.

За трите години на своето съществуване Археологически комплекс „Калето” е посетен от около 13 600 души, разказа ръководителят на комплекса инж. Димитър Павлов. Сред проявилите интерес към тази емблематична за Мездра културно-историческа забележителност са граждани на повече от 25 страни от три континента - Европа, Азия и Северна Америка. От две години „Калето” е включено в 100-те Национални туристически обекта.

Официалното откриване на тържеството по случай третия рожден ден на „Калето” е в събота (2 юли) от 10.00 часа.