Макар и скромен по размери, но като истински бисер в сърцето на Върбешница, издига снага православният храм "Св. Архангел Михаил", който е построен през 2008-2009 г. с доброволния труд и дарения на местните жители. Тясното пространство на параклиса едва успя да побере всички, дошли да чуят Божието слово.

Според православната църква Св. Михаил е един от седемте първенстващи ангели, стоящи винаги пред престола на Господа. На еврейски името му означава "кой е като Бога“, поради което се смята, че той символизира тържеството на доброто, светлината и справедливостта. Върху иконите се изобразява с копие в ръка или меч, а в народните представи е ангелът, който повежда душата на мъртвите към рая или ада. Архангел Михаил e водач на ангелите и покровител на воините.

"Св. Архангел Михаил е покровител на нашето село, откакто то е създадено, сподели за MediaNews кметът на Върбешница Магдалена Динкова. В миналото Архангеловден е честван по стар стил на 21 ноември, но сега го отбелязваме на 8 ноември. Както всяка година, така и днес почти цялото село премина през храма, за да почете светеца. Радостни сме се, че празника ни уважи и дядо Калиник, което беше приятна изненада за всички нас. Пожелавам на всички хора най-вече здраве, защото всичко останало се постига”.

По случай храмовия празник отец Владислав Цветанов извърши водосвет за здраве и благополучие.

Във Върбешница от години си нямат училище, но пък все още си имат детска градина. Малките християнчета също почетоха днешния празник и дойдоха в храма, за да запалят свещичка за здраве.

На 22 ноември, когато е съборът на Върбешница, празнична програма ще изнесат самодейците от местното Читалище "Пробуда”.