След срещата в Общината залата на Регионалния музей се оказа тясна за множеството ценители на творчеството на Антон Дончев, дошли да видят и чуят автора на "Време разделно" - книгата, преиздавана 36 пъти, с тираж само в България 1 180 000 екземпляра. Издателят и публицист Иван Гранитски представи накратко и други романи на акад. Дончев, посветени на съдбовни моменти от българската история, като романовата епопея "Сказание за хан Аспарух и жреца Терес”, "Сказание за времето на Самуила", "Трите живота на Кракра", "Странният рицар на свещената книга”.

С безспорната си рутина и мъдростта на достолепната си възраст Антон Дончев застана прав пред многобройната аудитория и описа значението на свещената ни азбука. "След няколко дни ще празнуваме деня на раждането на нашия народен дух. Ще посрещнем деня на славянската писменост - един празник, които обяснява какви сме и защо сме тук. Духът и съзнанието са основата на дефиницията що е народ и нация”, подчерта акад. Дончев. Той направи ретроспекция в исторически план на събитията у нас и върна времето назад с майсторлъка си на разказвач, чрез сцени от преди хиляди години, когато българите са имали истински висок дух и самосъзнание и са побеждавали многочислени армии.

Антон Дончев предложи на публиката своя собствена художествена философия на българската история и разказите му за ханове и царе впечатлиха присъстващите, заради призива към младежите да четат книгите за българските герои, събуждайки съзнанието си, че те са техните прародители.

Последваха въпроси от публиката и за повече от два часа срещата на писателя с обществеността на града премина в разговор-дискусия за необходимостта от самочувствието, че сме наследници на велик народ и всички заедно трябва да възродим българския си дух.

Организаторите на събитието съобщиха, че повече от 150 книги на Антон Дончев ще бъдат подарени на библиотеката при СУ "Христо Ботев", Читалище "Развитие", Община Враца, Регионалната библиотека и други културни институции в града.

Калин Каменов определи акад. Антон Дончев като икона на съвременната ни литература и оцени високо уникалната възможност на присъстващите да са заедно с един велик човек, чието творчество докосва всеки и го кара да обича България.

Каменов съобщи, че възстановката на северняшката сватба в месността "Леденика", посетена през миналата година от около 6 хиляди души, е вдъхновена от романа "Време разделно" и покани Антон Дончев да бъде официален гост на следващото издание на фолклорния фестивал през това лято.