Като представител на Косово Дружеството за култура и изкуство "Копаоник" е предпочетено за домакин на фестивала, който всяка година се провежда в различни страни-членки на IGF, в конкуренцията на сродни организации от Италия и Кипър. По време на събитието ще бъдат връчени традиционните "Оскари" за фолклор, уточни художественият ръководител на KUD "Kopaonik" Джордже Лакушич.

Групата на Ансамбъл "Мездра" за фестивала в Косово включва 25 танцьори и музиканти. "Ще се представим с програма, която включва танцови композиции от три фолклорни области на България”, информира в аванс художественият ръководител и хореограф на състава Мирослав Аспарухов, който днес навършва 36 години. Подготвили сме "Шопска сюита", тракийски танц "Гроздана" и северняшки танц "По гроздобер".

Мездренските самодейци заминават за Косово в понеделник. Откриването на фестивала е в сряда, 9 август, на сцената пред Община Лепосавич, а закриването му - на 13 август. Програмата предвижда още церемония по връчване на фолклорните "Оскари' и концертни изяви в манастира Високи Дечани и Печката патриаршия, манастира Банска и пред паметника на Княз Лазар на градския площад "Шумадия" в Косовска Митровица.


От Косово Ансамбъл "Мездра" ще замине директно за Гърция, където ще бъде специален гост-изпълнител на международен фолклорен фестивал в гр. Яница (Енидже Вардар), разположен на около 50 км северозападно от Солун. Там мездренските самодейци ще изнесат два 90-минутни концерта на 14 и 15 август, в които ще представят фолклорното богатство на България от всички етнографски области на страната.

Екипът на MediaNews пожелава на Мирослав Аспарухов много здраве, творческо вдъхновение и нови професионални успехи!