"Стиховете на Анна Мария - Анабел - алтер егото на поетесата и лирическа героиня в "А душата знае“, впечатляват със своята виталност, съкровена изповедност и преклонение пред природата. Както отбелязва поетът Лъчезар Еленков в предговора на книгата: “В поезията на Ана Мария няма подражание. И в това е успехът, а също и рискът й“, каза литераторът и журналистът Любомир Замфиров.

Стихове от книгата рецитира Бистра Дамянова - уредник в Историческия музей в крайдунавския град. Впечатления за поезията на Анна Мария Петрова-Гюзелева сподели литературният критик Юлий Йорданов, а музикалният поздрав бе "Миражи на любовта“ от Сеневил в изпълнение на пиано от ученичката Мария Ивайлова.

Кметът на Лом Пенка Пенкова поздрави Анна Мария Петрова-Гюзелева, която е и президент на Асоциацията за българо-италианско приятелство "Аретимидия", и я покани да бъде едно от лицата на честването на 160 години от създаването на първото българско женско дружество в Лом през есента.

Анна Мария Петрова-Гюзелева е носител на Първа награда в Европейския конкурс за поезия и култура през 2010 г. в Италия. Две години по-късно поетесата е удостоена и с Голямата награда за поезия и култура на Италия. През 2013 г. Анна Мария Петрова-Гюзелева печели и Наградата на Европейския парламент за поезия, както и награди от Сполето Фестивал Арт, Италия.

Има издадени стихосбирки на български и италиaнски език - "Молитва за живот" (2001), "Цветя и бодли на Вия Егнатия” (2011), "Дреболии" и ''А душата знае" (2015).

Тя се изявява с успех и като актриса с повече от 50 игрални филма, сериала и копродукции, в България, Италия, Германия, Франция, САЩ с главни и поддържащи роли.

Анна Мария Петрова-Гюзелева е хореограф и преподавател по класически и джаз балет в Италия и България.