През 2016 г. кампанията във Враца се осъществи с помощта на Община Враца, Превантивно информационен център, Областен информационен център, Младежки център - Враца и доброволци. Дейностите стартираха на 19 ноември в София, на 7 декември в Стара Загора и на 12 декември във Враца. Кампанията се реализира без наличен финансов ресурс и разчита изцяло на дарения от общността под форма на финансови средства или материали, подходящи за изработването на коледни подаръци за деца

Лишените от свобода във врачанския затвор трябваше само да попълнят декларация, в която да напишат имената на децата си и да изразят желание те да получат подарък от инициативата "Коледна елха”. На пресконференцията беше обявено, че 176 деца до 16 годишна възраст са били зарадвани с коледни подаръци, заради желанието на бащите им да бъдат зарадвани на празника. Подаръците са изпратени на посочените от родителите им адреси в областите Видин, Монтана, Плевен и всички общини на Враца.

Инициативата се реализира от Дружество за религиозна и обществена подкрепа на лишените от свобода. Отец Николай, председател на Пи Еф България "Общност за помирително правосъдие" обясни, че дружеството е независима обществена организация, част от международната асоциация "Prison Fellowship International“, в която участват дружества от 124 държави и е със статут на консултативен член на ООН, ІІ степен. Според него бащите, извършили противозаконност, изтърпяват наказанието си, но децата им са невинни и те са пострадалите в тяхната семейна история. "На тези деца се намира някой да им каже: „Баща ти е престъпник и ти ще станеш като него”, така разрушават естествената връзка между детето и родителя", обясни отец Николай.

Той подчерта, че доброволците от Враца с красотата на отношението си към децата на осъдените помагат тази свещена връзка да бъде запазена. Организаторите раздадоха благодарствени писма на спомоществователи на кампанията, доброволци и медии, отразяващи "Ангелска елха”, сред които и бе отличена и MediaNews.

Със званието “Доброволец на годината” бяха наградени Цвети Иванова, управител на Областен информационен център - Враца и Мария Дреновска. Сред гостите на събитието бяха директорът на врачанския затвор Ангел Кабатлийски и Мария Генадиева, началник сектор "Социални дейности” в мястото за изтърпяване на наказанията.