Троянов припомни, че стилът хайку датира от втората половина на XV век в Япония, но у нас има творби в този жанр, които съперничат на световни образци. Класическата форма е 5, 7, 5 срички, но всяко едно изкуство търпи промени в канона, догмите се пречупват като се спазват естетическите принципи.

Нели Василева, главен експерт "Култура и вероизповедания" в Община Монтана, която бе водеща на премиерата в Художествената галерия Кирил Петров“", проследи развитието на жанра. Тя изтъкна, че хайку е начин "nа мислене, чувствата не се назоват, а се внушават, съдържат природен образ.

"Огнен ад - любов.

Вихър отнася мъгла над синя река.

Сърцето гори...

Любов зряла владее огнено кълбо."

Според председателя на Съюза на краеведите в Монтана Стефан Стефанов, поетесата се е справила добре с творческата си задача. Цветана Костова подчерта, че Ангелина усеща аромата на живота в неговите нюанси.

"Поетичните творби написах за три дни. Прочетох книга с проблясъци на 93-годишната Розалина Спасова, детски педагог от Лом, и се вдъхнових. Отскоро е моето увлечение към хайку. Избраха кратката форма, за да изразя своите чувства. Написах ги в тридневен маратон почти на шега“, сподели от своя страна авторката. Това е втората й стихосбирка след "Самотата е избор".

Поетичната вечер уважиха също заместник-областният управител Цветко Цветков, зам.-председателят на Общинския съвет Валери Георгиев и директорът на "Хуманитарни дейности" в Община Монтана Александър Герасимов.