Представата за библиотеките традиционно се свързва със съхраняването и опазването на книгите, но мисията им днес е далеч по-обхватна – да подпомагат всички сектори и всеки гражданин – от първия досег с книгата, през образованието и ученето през целия живот, информационната грамотност, професионалното развитие и израстване, научните изследвания, до осмислянето на свободното време и четенето за удоволствие.

Преди месец, РБ „Гео Милев“ стартира кампания „Върни просрочените книги в библиотеката, те са на цяла Монтана !“, за да приканим цялата общественост в отговорно отношение към книгите, като публична собственост.

В навечерието на 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост, нека всеки от нас си представи колко съдбовни въпроси изричаме на нашия български език! Милите думи, с които изразяваме своята обич един към друг, прошепнатите послания, с които искаме да внушим доверие и любов към любимите хора! Какво бихме правили без тази омайна и сладка реч?! Тя е част от нас и определя нашата идентичност, а днес празнуваме нейното създаване.

Честит и вечен да е българският език и българския народ !“