Тази година църквата в Мездра „Св. вмчк. Георги Победоносец“ отбелязва и своя 90-годишен юбилей. Построена през периода 1930 – 1932 г., тя е осветена на Томина неделя – 8 май 1932 г. от Врачанския митрополит Паисий, в присъствието на тогавашния министър на просвещението Константин Муравиев.

Както всеки православен храм, църквата в Мездра има своята уникална история. Божият дом в железничарския град е съграден и въздигнат от родолюбиви българи, наследниците на индустриалеца Тодор Балабанов – синът му Иван, съпругата Елена и дъщерята Зорка, продължава да бъде духовното сърце на Мездра.

Най-голямата гордост на мездренската църква „Св. вмчк. Георги Победоносец“ е иконостасът, чийто икони в царския ред са изписани от големия български художник проф. Дечко Узунов.

Един от най-малките именици днес бе шестгодишният Георги Христов каза, че идва в църквата, защото това е денят на Свети Георги и пожела на себе си и на всички хора здраве.

Сред дошлите бе и кметът Иван Аспарухов, който пожела на всички именици да са живи и здрави, и да помолим Свети Георги да пази града и хората от беди и да ни научи да живеем отново заедно.

Тук бе и друг един именник – Георги Гергов, който всяка година идва да се черкува на този ден, също пожела здраве, благополучие, дълголетие и любов на себе си и на всички хора.

По отколешна традиция навръх Гергьовден Мездра отбелязва троен празник - Денят на града, Денят на храбростта и храмовият празник на небесния си покровител.