С две културни прояви Градската художествена галерия и Община Мездра ще отбележат 80-годишнината от рождението на известния български художник Павлин Коцев (1936-2013).

По случай кръглата годишнина на 13 и 14 юли в родното село на твореца - Типченица, ще бъде организиран пленер по живопис под наслов "Почит към Павлин Коцев”. В него ще вземат участие 7 мездренски художници, между които Евгени Кучков, Рени Митева, Емилия Гарванска и Диана Иванова. Официалното закриване на пленера и награждаването на участниците в него ще се състои на 14 юли (четвъртък) от 18.00 часа.

По същия повод идния понеделник (11 юли) във фоайето на Община Мездра ще бъде подредена юбилейна изложба на лични вещи, скици и картини на художника.

Павлин Коцев е роден на 13 юли 1936 г. Първоначално учи скулптура при проф. Иван Фунев в Националната художествена академия, след което завършва графика при проф. Веселин Стайков и проф. Евтим Томов (1961 г.). През 1974 г. специализира в Париж, където открива първата си самостоятелна изложба - графика. Посещава Венеция и Флоренция, а впоследствие специализира в Санкт Петербург и Москва (1982 г.).

Има повече от 20 самостоятелни изложби. Носител е на награди на СБХ и на името на Андрей Николов. Негови творби са притежание на редица художествени галерии у нас (НХГ, СГХГ, Враца, Плевен и др.), на Държания музей за изобразителни изкуства "А. С. Пушкин” в Москва и колекцията "Алоис Енглендер” във Виена, както и на частни колекционери в Австрия, Франция, Белгия, Германия, Кипър и др.

През 2007 г. в типченското Читалище "Съзнание-1899” бе открита постоянна художествена експозиция от творби на Павлин Коцев. Сбирката включва 32 негови платна - живопис и графика, подарени от художника на читалището.

Павлин Коцев почина на 1 април 2013 г.