"Нанесени са щети по републиканската пътна мрежа в Плевен, Ловеч, Враца, Велико Търново и София. Има наводнени пътни участъци, свлечени земни маси, изровени банкети, паднали дървета. Вследствие на голямата буря има теч в лявата тръба на тунел „Ечемишка“, обясни още Радев пред народните представители. Той допълни, че водните нива на почти всички реки в Дунавския басейн са се повишили но са под праговете.

Общо над 650 сигнала, свързани с паднали клони, дървета и задръстени шахти са получени за периода от 2 до 4 юли на Националния телефон за спешни повиквания 112. „Най-критична беше обстановката в Плевенска област - общините Плевен, Подем, Гулянци“, уточни вътрешният министър. Той припомни, че значително усложнена беше и обстановката в Самоков, където са получени над 260 сигнала и са евакуирани 12 души. Множество сигнали имало и в областите Велико Търново, Враца, Монтана, Ловеч, Кюстендил и Перник, но обстановката не налагала обявяване на бедствено положение. Армията също била в готовност, но не се наложило включването й.

„От вчера и през следващите дни ще продължи оказване на помощ на пострадалите места и описване на щетите. Продължаваме да наблюдаваме обстановката в страната и отчитаме нейното нормализиране, което предполага и прекратяване на работата на щаба“, заяви Валентин Радев. Той уточни, че за днес е насрочено заседание на междуведомствената комисия за подпомагане и възстановяване към Министерски съвет. Тя щяла да оптимизира разходването на останалите средства, близо 28 млн. лв. от общия бюджет на комисията - 70 млн. лв.

Междувременно беше отменено бедственото положение в Самоков, където река Боклуджа преля, съобщи кметът Владимир Георгиев. „В момента приключва описването на щетите“, посочи Георгиев и уточни, че се обобщават данните за пострадалите домове. Предстояло да бъде направен оглед на щетите, които природното бедствие е нанесло на инфраструктурата. „Валежите спряха и водата постепенно се оттича, но по домове и мазета все още има наводнявания“, обясни кметът на Самоков. Само през нощта, когато паднал дъждът се обработвали над 300 сигнала.

Източник: monitor.bg