Десет обединени отбора от близо 70 деца с и без интелектуални затруднения взеха участие в спортния прaзник във Враца– от Обединено училище „Христо Ботев“ – с. Баница, ОУ „Св. Климент Охридски“ – с. Тишевица, ОУ „Св св. Кирил и Методий“ – с. Девене, ОУ „Христо Ботев“ – гр. Мездра, ОУ „Христо Ботев“ – с. Търнава.

Церемонията по откриването на Регионалните игри по футболл и народна топка във Враца започна със специален поздрав от г-н Калин Каменов,кмет на община Враца. Успех на участниците пожела г-н Милен Бельов, председател на областния съвет на Българския футболен съюз. Г-жа Галина Статкова, директор на РЦПППО – Враца, дългогодишен съорганизатор на Регионалните игри по футбол и народна топка във Враца, поздрави атлетите и техните партньори. Тя участва и в церемонията по награждаване на отборите.

„Акцент в игрите тази година е развитието на футбола и за жени с подкрепата на програма ЕРАЗЪМ+ на Европейския съюз. Във Враца имаме два обединени отбора от момичета, които ще се състезават“, сподели Емил Иванов, спортен администратор на Спешъл Олимпикс България.

Първи във футболната надпревара за момичета се класира отборът на ОУ „Христо Ботев“ – с. Търнава,втори – на ОУ„Св. Климент Охридски“ – с. Тишевица.

Класирането в състезанието по футбол за момчета е: Първо място за обединеният отбор на ОУ„Христо Ботев“ – с. Търнава, второ място за Обединено училище „Христо Ботев“ – с. Баница, трето място – за отбора на ОУ „Св св. Кирил и Методий“ – с. Девене, четвърто място – за отбора на ОУ „Христо Ботев“ – гр. Мездра, и пето място – за отбора на ОУ „Св. Климент Охридски“ – с. Тишевица.

В народната топка първи се класира отборът на ОУ„Христо Ботев“ – с. Търнава, на второ – отборът на Обединено училище „Христо Ботев“ – с. Баница и на трето – ОУ „Св. Климент Охридски“ – с. Тишевица. Отборите по народна топка играха с нови топки, благодарение на Федерация Народна топка България. Новите топки са много леки и по-безопасни. Това прави играта с тях по-лесна и забавна за всички.

Турнирът във Враца е последният от серията спортни празници в страната. Те се проведоха в Бургас (16.04), Хасково (17.04), Пловдив (18.04), Смолян (19.04), Велико Търново (22.04), Разград (23.04), Добрич (24.04). Предстои провеждането на спортният празник в София – на 28.05.2019 в Националната спортна академия.

Целта на регионалните спортни празници е да се насърчи приобщаването и толерантността между децата, а образователните институции - да предложат нови възможности за децата да играят заедно. В промоционалните спортни празници вземаха участие над 60 смесени отбори на младежи с и без интелектуални затруднения.