Строителството включва изграждане на електрическа, отоплителна, вентилационна и ВиК инсталации, поставяне на мазилки, подови настилка, фаянс, каменна облицовка на външната фасада, на пергола, на камбанарията и боядисване. Пет камбани са монтирани в камбанарията на храма, като най-голямата тежи половин тон, а най-малката е 60 килограма. През 2017 година трябва да бъде изработен иконостас, изографисани стените, поставени полюлейте и направено вертикално планиране на пространството пред храма.

Други 56 хиляди лева са вложени в ремонт и строителство на църкви в селата на община Монтана. В три от тях – Трифоново, Войници и Крапчене се строят нови храмове. В Трифоново строителството на храма „Св. Св. Кирил и Методий” стартира през 2014 година, като досега за него са похарчени 100 хиляди лева. Сградата е завършена, монтиран е иконостасът, осветлението и е оформено пространството около нея. Последните 10 хиляди лева бяха похарчени за изографисването на храма. През 2015 година бяха направени първите копки за изграждането на църкви в селата Войници и Крапчене. И двата храма се намират на етап груб строеж, а извършените през тази година строителни дейностите в тях са на стойност 20 хиляди лева.

Направен е ремонт на църквите и в още три селата. 150 годишният храм „Св. Николай” в Горно Белотинци има нова фасада. На другите два храма „Св. Архангел Михайл” във Вирове и „Св. Тройца” в Благово са ремонтирани покриви.