Две фирми продължават да са големите длъжници. Здравно заведение от Монтана се опитва да излезе от ситуацията. В него са заети 230 души, от тях 70 са ощетени. Проблемът е от миналата година. В сила са влезли наказателни постановление за 41 000 лева, уточни Петров:

"Здравното заведение е едно сериозно учреждение, което се стреми да излезе от това положение. Изплащат се старите задължения и забавя текущи задължения, които ние констатираме."

Вече три години предприятието за добив и преработка на птиче месо в Монтана има проблеми със заплатите. Към момента там работят 90 души, към 20 имат забавяне на парите, уточни директорът на Инспекцията по труда:

"През годините забавянията са значителни, но трудно мога да дам статистика, както при здравното заведение, защото от около 3 години насам, откогато наблюдаваме това предприятие има месеци, в които са платени частично на част от работниците, други месеци - частично на друга част от работниците..."

Общо 66 акта за сумата от 107 000 лева са наложените до сега глоби на фирмата. Над половината от тях са събрани от Националната агенция за приходите, подчерта Петров. В началото на годината фирмата бе щателно проверена, но не бе обявена в несъстоятелност. Към момента 100 000 лева са задълженията за забавени или неизплатени заплати.

"Условието е на повече от една трета от работниците за повече от два месеца неплатени възнаграждения", допълни директорът на Инспекцията по труда в Монтана.